Hoofdpijn

Onderzoeken tonen aan dat veel hoofdpijn en migraine patiënten niet één, maar twee, drie, soms vier diagnoses hebben gekregen. Verwarring heerst... het is een indicatie dat de huidige manier van kijken naar hoofdpijn en migraine niet werkt.
Historisch is hoofdpijn verdeeld in twee hoofdtypen: Migraine (migraine met en zonder aura en talrijke varianten) en hoofdpijn van het spanning-type.

Vanwege de kloppende aard van migraine is de veronderstelling dat het bij de onderliggende aandoening gaat om bloedvaten in het hoofd, terwijl in spanning-type hoofdpijn de veronderstelling is dat toename van de spanning in de spieren van de hoofdhuid en voorhoofd verantwoordelijk zijn. Dus is het vermoeden dat migraine en hoofdpijn van de spanning-type twee aparte typen met verschillende oorzaken zijn. Recent onderzoek biedt echter geen ondersteuning voor deze conclusie.

De meeste spanning-type hoofdpijn patiënten ervaren af en toe een meer ernstige
hoofdpijn die lijkt op een migraine. Omgekeerd, de meeste migraine patiënten ervaren af en toe een mindere hoofdpijn vergelijkbaar met een spanning-type hoofdpijn. Dit heeft er toe geleid dat de
medische autoriteiten suggereren dat migraine en spanning-type hoofdpijn verschillende presentaties zijn van één oorzaak.

Onderzoek toont aan dat migraine en hoofdpijn van de spanning-type voorwaarden delen van een gemeenschappelijke stoornis, een lichtgevoelige hersenstam.
De hersenstam filtert informatie op weg naar de hersenen. Als de hersenstam lichtgevoelig is, wordt de informatie onder een vergrootglas gelegd. De hersenen interpreteren deze informatie als een bedreiging wanneer er eigenlijk geen bedreiging is. En de reactie van de hersenen is dan het produceren van (hoofd) pijn.

Uit verder onderzoek blijkt dat de triptanen (de medicatie ontwikkeld specifiek voor migraine) migraine stopt door de-sensitisering de hersenstam.
Tevens zijn er studies die laten zien dat de 'triptanen' ook effectief zijn in het verlichten van de spanning-type hoofdpijn.....niet verwonderlijk gezien het feit dat de 'triptanen' de hersenstam de-sensitiseren en de hersenstam gesensitiseerd is bij migraine en hoofdpijn van de spanning-type.

Misschien is een diagnose niet bijzonder belangrijk. Een diagnose is gebaseerd op de tekenen en symptomen - vertellen het niet ons wat de oorzaak is. Gezien het feit dat spanning-type hoofdpijn en migraine afkomstig zijn van een vergelijkbare aandoening, is het misschien krachtiger de sensibilisering van de hersenstam te identificeren en het te elimineren. De triptanen zorgen alleen voor een tijdelijke desensitisatie van de hersenstam - zij elimineren niet de reden voor de sensibilisatie.


Voor meer informatie: www.watsonheadache.com

©2020 Jager van der Kamp | Development & hosting: SBIS Webservices